20 Kişilik
1.342 views
14.11.13 Tarihinde Eklendi
Aşure zamanı da geldi çattı 🙂 Bizim evde her aşure günü mutlaka aşure pişer,hatta o kadar çok sevilir ki yılın başka zamanlarında annem tatlı niyetine pişirirdi.Hepimiz bayıla bayıla yerdik.Ben de annemden öğrendiğim gelenekle, kendi evimde de pişirmeye devam ediyorum.Eşimin pek arası olmadığı için oğlumla bana biraz ayırıp geri kalan tüm aşureleri dağıttım.İçim nasıl huzur doldu anlatamam.Pişirmesi biraz zaman alsa da sonucunda insanın hissettiği duygu tarif edilemez.
Tarife geldiğimizde,bu tariften 20 kase kadar aşure elde ediyorsunuz.Artık hepsini yer misiniz yoksa dağıtır mısınız o sizin bileceğiniz bir iş 🙂
Malzemeler
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 çay bardağı pirinç
- 10 adet kuru kayısı
- 5 adet kuru incir
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı tuzsuz iç yer fıstığı
- 1 su bardağı tuzsuz badem
- 3,5 su bardağı şeker
- Bir tutam tuz
- 1/2 çay bardağı süt
- 1 küçük elma
- Portakal kabuğu rendesi
Üzeri için; (bu malzemeler isteğinize bağlı evde ne varsa onu kullanabilirsiniz)
- Nar taneleri
- Tarçın
- Dövülmüş ceviz
- Kıyılmış fındık
- Dolmalık fıstık
- Kuş üzümü
Yapılışı
Bir gece önceden nohutla fasulyeyi sıcak suda bekletin.Buğdayı ise tencerede bir taşım kaynatıp altını kapatın.Ertesi gün buğdayın suyunu döküp tekrar su doldurup kanatmaya başlayın.Su ölçüsü vermedim,çünkü devamlı su eklemek gerekebiliyor o yüzden kettleda sıcak suyunuz olsun.Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada kaynayan buğdayınızı karıştırmayı ve üzerinde biriken köpükleri almayı unutmayın.Kayısı,incir ve kuru üzümleri ayrı kaplarda 25-30 dk kadar sıcak suda bekletin.Sonrasında küçük küçük doğrayın. Kabuklarını soymak için çiğ bademleri de sıcak suda bekletin. Buğday patlayınca ( suyun özleşmesinden bunu anlayabilirsiniz) içine pirinci ekleyin.Pirincin yumuşamasından sonra nohutla fasulyeyi ekleyin.Bu arada devamlı karıştırmayı unutmuyoruz, dibi tutmaya çok müsaittir.
Karışımımız bir taşım kaynadıktan sonra sırasıyla kayısı,kuru üzüm,fıstığı ve kabuğu soyulmuş çiğ bademleri ve bir tutam tuzu ekliyoruz.Şöyle bir karıştırdıktan sonra içine şekeri ve sütü ekliyoruz.Neden şekeri en son ekliyoruz derseniz nohut ve fasulyeyi sertleştirmesini engellemek için.Şekeri birer birer koymanızda fayda var.Çünkü tadına bakıp damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.(Annem olsa biraz daha şeker eklerdi)Elmalarımızı da küçük küçük doğrayıp,portakal kabuğu rendesi ile birlikte aşuremize ekliyoruz.Aşureyi karartmasın diye incirleri en son ekleyip yine şöyle bir çevirip altını kapatıyoruz.
Kaselerimize sıcak sıcak servis yapıyoruz.Biraz soğuduktan sonra süslemeleri yapıyoruz.Dediğim gibi süsleme sizin zevkinize kalmış.Şimdiden afiyet olsun,sevgilerimle….